Rondje Strabrecht – Heihorsten

Lengte: 34 km
De route met beschrijving vindt u in Rondje-Strabrecht-Heihorsten.pdf

De Strabrecht- en Heihorstenroute:

De heide en de vennen die u onderweg tegenkomt vormen de inspiratiebron voor deze route met een lengte van 34 km. Het Beuven en het Starven zijn gelegen op de Strabrechtse- en de Lieropse Heide. Dit is het grootste aaneengesloten heidegebied in Noord-Brabant, samen zo’n 1500 ha. groot, een gebied van ca 4 bij 4 km.

Informatie over het gebied:
De route loopt dwars over de Strabrechtse Heide die door Staatsbosbeheer, mede namens andere eigenaren, wordt beheerd.

Dit prachtige heidegebied is kleiner dan een tiende van het totale Brabantse heidebezit aan het begin van de vorige eeuw. Toch is het een zeer gevarieerd en royaal heidegebied.

Het eerder genoemde Beuven is botanisch gezien wellicht het belangrijkste en bovendien het grootste heideven van ons land.Onderweg ziet u misschien ook nog een herder met zijn kudde Kempische Heideschapen.

De Strabrechtse Heide bestaat niet alleen uit droge en natte heidevelden, het gebied kent ook oude akkertjes, vochtige graslanden, broekbossen, stuifzanden en vennen.
Deze afwisseling tussen nat en droog, hoog en laag, open of gesloten, licht en donker, voedselarm en voedselrijk maken de Strabrechtse Heide tot een uniek en rijk natuurgebied met een grote verscheidenheid aan planten en dieren.
Staatsbosbeheer heeft gekozen voor het in stand houden van de Strabrechtse Heide als oud cultuurlandschap.

Een flyer voor deze routes is verkrijgbaar is aan de Museumbalie, maar u kunt deze ook zelf kunt printen via Rondje Strabrecht-Heihorsten.pdf

Naar startpaginaVorige paginaFietsroute Boomen, Beuven en Beiaardroute